maanantai 8. syyskuuta 2014

Chia-vanukas, terveellistä herkkua







 
 Chia tarkoittaa Mayojen kielellä " voimaa ". Jo jonkin aikaa blogeissa kiertänyt terveysvanukas kuullosti niin houkuttelevalle, että vihdoin päätin tehdä sitä itsekin etenkin, kun yritän nyt pitää suolistostani parempaa huolta. Chia-siementen sisältävä kuitu on todella pehmeää ja vatsaa hellivää. Siemenet sisältävät mm. paljon kalsiumia, magnesiumia, rautaa & sinkkiä. Raskaudessa eletään nyt vaihetta, kun piinaavat suonenvedot iskevät öisin, joten toivottavasti tämä terveyspommi tehoaa positiivisesti niihinkin. Chiassa on lisäksi enemmän Omega3 -rasvahappoja, kuin missään muussa ruoassa. Siinä on myös runsaasti proteiinia. Todellista superfoodia masuvauvallekin.
 
Tämän vanukkaan alkuperäisen ohjeen olen ottanut Hesarista talteen, mutta vanukastahan voi varioida mielensä mukaan.
 
Chia-kookosvaunukas ( 4:lle )
 
 
400ml kookosmaitoa
1 kypsä banaani
1dl chia-siemeniä
 
Lisäksi kookoslastuja, banaania ja mangoa ( korvasin mangon mustikoilla )
 
 
Soseuta banaani ja kookosmaito tehosekoittimella. Lisää chia-siemenet. Sekoita ja kaada laseihin.
Vanukkaan annetaan jähmettyä jääkaapissa n. 30 minuuttia.
Lisää hedelmät ja kookoslastut vanukkaan pinnalle ennen tarjoilua.
 
Vanukkaaseen ei tarvitse lisätä sokeria, sillä makeus tulee banaanista.
 
Ps. Suklaisen version saat lisäämällä 3rkl kaakaojauhetta
 
 
Onko vanukas teille jo tuttu ?

9 kommenttia :

  1. Nuo siemenet ovat kyllä ihan mahtava "voimanlähde" etenkin meille,jotka kasvattelemme pieniä masuasukkeja ;) ihanan kuuloinen vanukas,täytyykin kokeilla heti huomenissa! Itse olen käyttänyt noita siemeniä lähinnä turkkilaisen jugurtin päällä ja ihan vaan pieneen vesimäärään liotettuna "hyytelönä"...tekee kyllä hyvää vatsalle!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niistä saa kaikkea ihanaa tehtyä. Juuri eilen sain ystävältä
      linkin. Taidan kokeilla puolukkapuuroa seuraavaksi.

      Poista
  2. On kokeiltu eri versioina. Omaan suuhun se maistuu valitettavasti jotenkin liian rasvaiselle ja hieman tunkkaiselle.
    T: Nitta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti kaikki maistaa sen erilailla. Raskaudesta tai mistä lie johtuvaa, että
      Olen aivan koukussa tohon. Taas maistui välipalana. Toivottavasti maistuu omaan suuhun yhtä hyvälle,
      vielä synnytyksen jälkeenkin, sillä tuosta saattaa olla apua vatsavaivoihini.

      Poista
  3. Masuvauvan kanssa täälläkin Chia siemeniä vedellään! :) Löysin jostain helpon reseptin, mikä kulkee töissä nykyään lähes aina välipalana/ lounaana:

    2,5dl vaniljasoijamaitotetra (näitä myydään tosi näppärässä pakkauskoossa = helppo heittää työkassiin mukaan)
    3rkl siemeniä
    Marjoja tai hedelmiä

    Liotetaan siemenet vaniljasoijamaitoon (joka muuten maistuu ihan vaniljakastikkeelta) ja sitten päälle marjoja tai hedelmiä maun mukaan. Eilen pilkoin sekana verigreippiä, ja sekin oli tosi jees! Lounaana vedän koko satsin tai sitten parina välipalana 50 - 50.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam, täytyykin hakea vaniljasoijamaitoa heti tänään.En hetkeen ole muistanut, se maistuu kahvissakin niin herkulle.
      Kiitos ohjeesta :)
      On muuten tosi täyttävääkin noi!

      Poista
  4. Mä olen laittanut noita chian siemeniä smoothieiden joukkoon, mutta ihan pelkkänä vanukkaana en pysty syömään.. Näyttää liikaa sammakonkudulta! Mulla meni todella monta kuukautta, ennen kuin sain edes avattua pussin ja ruvettua käyttämään niitä, kun pelkäsin että ne on ihan hirveitä.. Mut taas jossain terveyshuuruissa oli tullut niitä ostettua.. Nyt kun huomasin etteivät ne maistukaan miltään ja uppoavat juotaviin ihan tuosta vaan, on niitä tullut käytettyä ahkerammin..

    Laitoin muuten sinulle nyt sen raakasuklaakakun ohjeen, melkein unohtui! :)

    VastaaPoista
  5. Ihanaa, terveellistä herkkua!!!

    VastaaPoista
  6. Ja mullakin on sama "ongelma", vähän vaikeaa syödä chiasiemenet vanukkaana kun se minullekin näyttää liian paljon sammakonkudulta mutta smootieen ja jugurttiin menee hyvin. Mutta en voisi olla ilman enää :)
    (kookosmaitoa löytyy myös tetrapurkeissa samalla hyllyllä kuin muut soija, kaura ja muut samanlaiset tuoteet :) Ja vanukan voi myös tehdä mantelijuomalla, meidän pikkumies tykää siitä :) )

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi !